Tel: +31 (0)10 52 25 011 NL |   Fax: +31 (0)84 21 51 696 NL  skype afrika-online
English Nederlands
Home | Over Ons | Contact | Extra
Slideshow

Het klimaat van Zuid-Afrika

Klimaat Zuid-Afrika

Het klimaat in Zuid-Afrika en de omgekeerde seizoenen


Het klimaat in Zuid-Afrika kent verschillende klimaatzones. In het oosten en langs de kust vind je voornamelijk land- en zeeklimaten. Het noorden, westen en grote stukken van centraal Zuid-Afrika hebben te maken met een relatief warme klimaatzone. Aangezien Zuid-Afrika is gelegen op het zuidelijk halfrond is het gevolg dat de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in Nederland. Als het winter is in Nederland, is het zomer in Zuid-Afrika en omgekeerd. Dit is belangrijk om rekening mee te houden als u van plan bent om naar Zuid-Afrika te gaan. Voor het klimaat in Zuid-Afrika in de winter- en zomermaanden geven wij hieronder extra uitleg.

Klimaat Zuid-Afrika in de winter

Het klimaat in de winter (van juni tot en met augustus) in Zuid-Afrika is overwegend koel en droog. Voor een strandvakantie is de regio Kwazulu / Natal het meest geschikt. Langs de kustplaatsen is het zeewater, mede door de warme golfstroom, aangenaam van temperatuur (tussen de 21 en 24 graden). Met een luchttemperatuur van gemiddeld twintig graden is deze regio langs de kust ideaal als winterzonbestemming. Meer naar het noordoosten van Zuid-Afrika is de gemiddelde maximumtemperatuur in de winter rond de 26-27 graden overdag. Maar houd er rekening mee dat het 's nachts flink kan afkoelen tot wel enkele graden boven het vriespunt.

Klimaat Zuid-Afrika in de zomer

Het klimaat in de zomer (van december tot en met februari) is vooral heet. In de woestijn kan de temperatuur oplopen tot wel 38 graden. In het bekende Krugerpark wordt het gemiddeld 30 graden overdag, maar met een redelijke kans op regen en een hoge luchtvochtigheid. In deze periode zijn ook de malariamuggen actief in het oosten van Zuid-Afrika. In de maanden oktober tot en met mei moet u rekening houden met malariamuggen. Het gebied met risico op malaria loopt ongeveer vanaf de oostelijke strook vanaf het drielandenpunt Botswana-Zimbabwe-Zuid Afrika tot en met halverwege het kustgebied tussen Swaziland en Durban. Ook het Krugerpark valt binnen dit gebied. U moet dus maatregelen treffen als u dit park wilt bezoeken. Verder is het goed om te weten dat het in de meeste natuurparken over het algemeen natter en groener is in de zomermaanden. Dus als u op safari wilt kan het moeilijker zijn om dieren te ontdekken, omdat het gras hoog staat en bomen en struiken vol met blad zijn.

Klimaat Zuid-Afrika – Kijk hier voor uitgebreide informatie

Top