Tel: +31 (0)10 52 25 011 NL |   Fax: +31 (0)84 21 51 696 NL  skype afrika-online
English Nederlands
Home | Over Ons | Contact | Extra
Slideshow

Afrika Reistips

REISTIPS ZUID AFRIKA:


* Wat u vooraf moet weten
Het maken van een verre reis kost enige voorbereiding. Pas wanneer u vooraf goed bent geïnformeerd over zaken die u te wachten (kunnen) staan, kunt u ten volle genieten van uw reis. Met regelmaat komt het voor dat reizigers op de bestemming arriveren met een andere voorstelling of totaal andere verwachtingen. Wij willen en doen er alles aan om u een perfecte (rond)reis aan te bieden. Toch zijn er zaken die u vooraf moet weten.
 
* Reizen met Afrika Online
Wij streven er naar om reizen aan te bieden tegen een betaalbare prijs waarbij de prijskwaliteit verhouding voorop staat. De meeste aangeboden accommodaties zijn door ons persoonlijk bezocht en uitgezocht. Wij gaan er vanuit dat u deze reis maakt om het land, de cultuur, de bevolking en de gewoontes te leren kennen.
 
* Iedere dag een belevenis
Uw reisroute is, in overleg met u, vastgelegd in een dag-tot-dag programma die wij voor u "op maat" samenstellen. Het kan wel eens voorkomen dat er wordt afgeweken van uw reisschema. Soms komt dat door invloeden van buitenaf: bijvoorbeeld door weersomstandigheden, plaatselijke ceremonies, wijzigingen in vertrektijden van treinen en binnenlandse vluchten e.d. Het vraagt echter soms ook enige flexibiliteit van u! Immers, alleen op die manier kunnen wij ervoor zorgen dat iedere dag een belevenis wordt.
 
Taal in Zuid Afrika
In Zuid-Afrika geldt over het algemeen Engels als voertaal, maar dit is zeker niet de meest gesproken taal in het land. Die eer komt toe aan Zulu, een van de elf nationale talen, gesproken door de Zulu-stam, de grootste stam van Zuid-Afrika. Desalniettemin spreekt vrijwel iedereen in het land Engels, hoewel dit in de dorpen op het platteland vaak minder waarschijnlijk is dan in de grote steden als Kaapstad, Johannesburg, Pretoria en Durban. Meer 'inlandse' steden zijn over het algemeen van oudsher 'Afrikaanse' steden, en zul je daar vaker de Afrikaanse taal Zulu of Xkosa als eerste taal horen.
Afrikaans is een afgeleide van de Nederlandse taal, een souvenir van het Nederlandse koloniale verleden in Zuid-Afrika. "Ons kan Afrikaans praat", zullen Afrikaners enthousiast zeggen, zodra ze doorhebben dat je Nederlands bent. "Als jij baie stadig praat, ja", antwoord je dan ("als je heel langzaam praat, wel").
 
* Kostbare bezittingen
Net als je in New York, Bangkok en Rio de Janeiro niet opzichtig op straat gaat lopen met een dure spiegelreflexcamera om je nek, je glimmende Rolex om je pols en een pet met daarop 'I'm an ignorant tourist' op, gelden die algemeen geaccepteerde reistips ook voor Zuid-Afrika. Opvallende sieraden laat je liever thuis, en portemonnees, camera's en andere kostbaarheden laat je liever in een goed sluitbare tas onder je arm of op je rug. Paspoorten laat je sowieso in het hotel, uiteraard. Berg de tassen /laptop/koffers bij parkeren in de achterbak van de auto, laat ze niet op de stoel of bank liggen.
 
* Autorijden / verkeer in Zuid Afrika
Autorijden in Zuid-Afrika is heel goed te doen, het verkeer is een tikkeltje chaotisch, maar goed overzichtelijk. Autowegen in Zuid-Afrika zijn verreweg de beste van het hele Afrikaanse continent, met dank aan de vroege kolonisten in het land (Britten en Nederlanders). In Zuid-Afrika rijdt men aan de linkerkant van de weg, in tegenstelling tot Nederland. Dat is inderdaad even wennen, maar heb je snel genoeg onder de knie. Stoplichten, zebrapaden, voorrangswegen, maximum snelheden - de wetten van de weg zijn in Zuid-Afrika net zo georganiseerd als in elk ander land. Politiecontroles en flitsers zijn ook in Zuid-Afrika geen onbekend fenomeen.
Fietsen in Zuid-Afrika is een stuk minder gangbaar dan wij Nederlanders gewend zijn. Gescheiden fietspaden kom je zelden tegen, en ook zijn automobilisten over het algemeen niet gefocust op eventuele fietsers, dat fietsen in dit land een niet geheel ongevaarlijke onderneming maakt. Meer uit de grote steden is fietsen wel bijzonder goed te doen, maar wees altijd alert op ander verkeer.
 
Openbaar vervoer in Zuid Afrika
In Zuid-Afrika is openbaar vervoer weinig beschikbaar, bussen en trams zijn er nauwelijks. Treinen in Zuid-Afrika zijn er wel, zowel van de steden naar de buitenwijken (in Johannesburg en Kaapstad), als tussen steden in het land. Vooral die laatste zijn tamelijk prijzig, en de eerste staan niet altijd te bekend als heel veilig.
Binnen de stad bestaan de zogeheten 'minibuses', kleine witte toyotabusjes waar 12 mensen in passen die voor R5 (50 cent) de hele rit mee kunnen rijden. De busjes - die overwegend berucht zijn om hun roekeloze rijstijl - rijden veelal heen en weer tussen buitenwijken, townships en de centra van steden in Johannesburg en Kaapstad. Oorspronkelijk zijn ze bedoeld om mensen uit de townhips naar hun werk in de grote stad te brengen, en weer op te halen. Door de jaren heen is dit uitgebreid naar een stedelijk algemeen gebruikt transportmiddel, hoewel de meeste busjes niet veel blanke passagiers vervoeren.
 
* Veiligheid
Zuidelijk Afrika doet wat betreft veiligheid en criminaliteit niet onder voor andere landen. Diefstallen en berovingen komen ook hier voor. Ongeregeldheden op grotere schaal behoren steeds meer tot het verleden en spelen zich (wanneer zij zich voordoen) in de regel ver af van toeristische bestemmingen en bezienswaardigheden. In het algemeen geldt daarvoor het advies: zoek ze niet op, blijf uit de buurt. Uitzondering zijn de grote steden in Zuid-Afrika waarvoor uw speciale en meer dan normale aandacht op het gebied van persoonlijke veiligheid is vereist. Toeristische bestemmingen zoals de Tuinroute, de Wijngebieden, Het Kruger wildpark (en alle andere wildreservaten), en het minder bekende en dunner bevolkte binnenland zijn relatief veilig. Het spreekt vanzelf dat u ook in Zuid-Afrika een aantal maatregelen moet nemen voor uw persoonlijke veiligheid en van uw eventuele reisgenoten. Rij liever niet in het donker door de steden als u de weg niet kent, als u in de auto rijdt vergrendel dan uw deuren, neem geen lifters mee en stop niet als mensen u proberen aan te houden voor bijvoorbeeld inlichtingen. Deze veiligheidsmaatregelen gelden natuurlijk niet alleen in Zuid Afrika maar gelden eigenlijk overal in de wereld, OOK in Nederland!!!!. Wij zijn van mening dat reizen in dit land grofweg dezelfde voorzichtigheid en zorg als in elke andere stad ter wereld behoeft.
 
* Voor vertrek
De ervaring leert dat men zich voor vertrek op een aantal zaken goed voorbereidt. De juiste vaccinaties, de reisdocumenten, de bagage en zaken als reisgidsen, de reisapotheek e.d. zijn meestal prima in orde. Wat echter minstens zo belangrijk is, is dat u ontspannen vertrekt. Te vaak komt het voor dat mensen zwaar gespannen op de luchthaven aankomen voor de check in, vervolgens een enorme lange vlucht in een drukcabine te gaan hebben en uiteindelijk zwaar vermoeid aankomen op de reisbestemming; met alle gevolgen van dien. Reden waarom wij u adviseren om voor de aanvang van uw reis minimaal 24 uur geen werkzaamheden meer te verrichten en proberen wat rust te nemen. Wij realiseren ons dat dit vaak nauwelijks haalbaar is, anderzijds weten wij uit ervaring hoe belangrijk het is dat u min of meer uitgerust vertrekt. Dan kan de vakantie al in het vliegtuig beginnen.
 
Telefoon
Uiteraard wil je zo nu en dan contact houden met het thuisfront om ze te vertellen over al je fantastische ervaringen tijdens je vakantie in Zuid-Afrika. Neem dus gerust je mobiele telefoon mee op reis.
Maar let op: bellen en smsen van Zuid-Afrika naar Nederland is duur, dus kies voor de goedkope optie. In de supermarkten in Zuid-Afrika koop je voor ongeveer R5 een MTN of Vodacom SIM-kaart. Zorg er dus voor dat je een simlockvrije telefoon meeneemt.

* Internet
Niet ieder huishouden in Zuid-Afrika heeft beschikking over internet, en al zeker niet over ongelimiteerd internet. Internet is relatief prijzig, omdat je voor de meeste internetverbindingen nog per MB betaalt. Als je toch thuis wilt internetten dan is de meest praktische optie een MTN, Vodacom of Iburst Datacard aan te schaffen. Ga je door Zuid-Afrika reizen, dan kom je in de meeste plaatsen een internetcafé tegen. Ook verschillende restaurants en cafe's in de grotere steden beschikken over Wi-Fi Internet, waar je naast je drankje of hapje een voucher krijgt voor een bepaalde tijd gratis internet. Soms beschikt uw accommodatie over WIFI, vraag het eventjes na.
 
* Feestdagen in het buitenland
Op uw reisbestemming worden met regelmaat nationale of regionale feesten georganiseerd. Het kan voorkomen dat uw reis samenvalt met een van deze feestdagen. In dat geval kan het voorkomen dat een extra toeslag dient te worden geheven om gedurende deze feestdagen te logeren op de plaats van bestemming, dan wel dat er een bedrag in rekening dient te worden gebracht voor het bijwonen van een ceremonie, een speciaal diner e.d. voor 2012 zijn de feestdag als volgt:

Public / School Holidays
21 March - Human Rights Day
27 April - Freedom Day
30 May - School Holiday
1 May - Workers Day
9 August - Women's Day
10 August - School holiday
24 September - Heritage Day

* Diëten of speciale maaltijden
Het reserveren van speciale maaltijden tijdens de vlucht of rondreis dient tijdig te worden doorgegeven en wordt als preferentie genoteerd. Tijdens de reis in Zuid Afrika zullen wij er al het mogelijk aan doen om de accommodaties te informeren betreffende uw dieet en hen te vragen de maaltijden dusdanig aan te passen.
 
* Verzekeringen
Het afsluiten van een reisbagage ongevallen verzekering is verplicht. Daarnaast adviseren wij u een annuleringsverzekering af te sluiten voor het geval u wegens ziekte of familieomstandigheden niet zou kunnen. AfrikaOnline werkt nauw samen met Europeesche verzekeringen. Deze maatschappij kent o.a. een zogenaamde Vakantie-Garantie Verzekering; een combinatie van een reis en annulerings-verzekering. Deze keert niet alleen een schadevergoeding uit, maar ook de niet genoten vakantiedagen tot uw volledige reissom. Bovendien werkt Europeesche verzekeringen nauw samen met SOS International en de Euro-Centers. Wanneer u iets overkomt in het buitenland of er iets met familie aan de hand zou zijn kunt u daar direct en 24 uur per dag geholpen worden. Wij informeren u graag over de diverse verzekeringsvormen en de daaraan verbonden voorwaarden en kosten.
   
* Tips en fooien
Het is zeer gebruikelijk dat er voor diensten en service een tip wordt gegeven. In Nederland zijn bedieningsgelden in de prijs inbegrepen, maar in het buitenland zijn mensen vaak geheel afhankelijk van tips en fooien. Zo verwachten kofferjongens een fooitje voor het brengen van de koffer van en naar de kamer, maar ook het kamermeisje en het bedienend personeel verwachten een tip. Het gaat altijd om kleine bedragen. Daarnaast verwachten ook de chauffeur, de bijrijder en de lokale gids een tip na afloop van de reis. Een bedrag van minimaal 10% in bijvoorbeeld restaurants is gebruikelijk. Voor grotere groepen (veelal 6 personen of meer) berekent het etablissement zelf een bedrag voor fooi en is de tips inclusief in het totaalbedrag, let hier op op vraag ernaar. Dit geldt ook voor tourguides en reisleiders in safariparken, township tours en andere trips. 'Think of your guide', klinkt het vaak aan het einde van de guided tour. Veel van deze tourguides leven op basis van dergelijke fooien, dus daarin mag je als toerist best wat royaler zijn.
 
* Reisbescheiden
Omstreeks 10 dagen voor vertrek ontvangt u van ons de reisbescheiden. Deze bevatten een hotellijst voorzien van adressen, telefoonnummers en faxnummers (indien beschikbaar), de vouchers, routebeschrijvingen, tickets (indien gereserveerd) een aantal andere algemene zaken.
 
ALARMNUMMER VOOR NOODGEVALLEN
Het alarmnummer voor ambulance, brandweer of politie in Zuid-Afrika is 10111. Sla dit nummer voor noodgevallen voor je vakantie in Zuid-Afrika op in je telefoon.
* Stoelpreferenties in het vliegtuig
Het is niet mogelijk om bepaalde stoelen vooraf te reserveren c.q. te garanderen in het vliegtuig. Ook wanneer u beschikt over een medische verklaring is het niet altijd mogelijk om aan deze wens tegemoet te komen. Wel sturen wij uw verklaring uiteraard naar de betreffende luchtvaartmaatschappij, die deze aanvraag als preferentie noteert. Een garantie voor een bepaalde stoel wordt pas gegeven wanneer u kiest voor het boeken van een “comfort” stoel (en daar extra voor betaald) of in wanneer u business class vliegt.
 
 
* Roken of niet roken
Roken tijdens de vlucht is niet meer toegestaan. In Zuid Afrika is het verboden te roken in restaurants en andere openbare ruimten. De meeste accommodaties hebben een niet roken beleid voor de kamers, wel is er meestal een lounge of bar waar gerookt mag worden. Graag overleg met de accommodatie verschaffer.

VOORBEREIDINGEN
* Vaccinaties
Officieel is er voor Zuid-Afrika geen vaccinatie verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden. De GGD of uw huisarts beschikt over de meest recente informatie betreffende de voorzorgsmaatregelen. Wij adviseren u dan ook om hiermee contact op te nemen. In het algemeen worden aanbevolen: DTP, Tyfus (ook in tabletvorm verkrijgbaar) en Hepatitis A. Daarnaast wordt een malariakuur aanbevolen. Let op: De prijzen en de adviezen van de diverse vaccinaties verschillen vaak per GGD vestiging en per instantie. Een prijsvergelijking kan tientallen euro’s opleveren.
 
* Medische voorzieningen in Zuid Afrika
Dokters en goede ziekenhuizen zijn er - met name in de grote steden in Zuid-Afrika - meer dan voldoende. Wel is het zo dat staatziekenhuizen niet echt worden aangeraden voor buitenlandse bezoekers vanwege langere wachttijden en een over het algemeen slechtere hygiene. Zuid-Afrikaanse privé ziekenhuizen als Mediclinic staan bekend om hun goede zorg en hoge standaarden van dokters en verpleegkundigen. Op vakantie in Zuid-Afrika een bezoek aan een dokter of ziekenhuis af moeten leggen is nooit fijn, maar in Zuid-Afrikaanse privé ziekenhuizen ben je in ieder geval in goede handen. In geval van ziekenhuisopname moet u altijd contact op nemen met uw reisverzekeraar of reisbureau, deze kunne u adviseren in de keuze van het ziekenhuis.
Water uit de kraan in Zuid-Afrika kan gedronken worden zonder schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Maar, lekker is het niet, en daardoor drinken de meeste mensen liever water verkocht in flessen. Kraanwater in Zuid-Afrika heeft namelijk veelal een bijsmaak van chloor
* Geld en valuta
De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand, 1 Zuid Afrikaanse Rand is ongeveer 10 Eurocent. De Rand is onderverdeeld in 100 cents. Bezoekers mogen per persoon maximaal R 500,00 het land mee in- of uitnemen; voor buitenlandse valuta of traveller's cheques bestaan geen limieten. Traveller's cheques zijn het veiligst. Voor cheques in Duitse marken en Amerikaanse dollars krijgt u de hoogste wisselkoers. Bij de volgende banken bestaat de mogelijkheid vreemde valuta te wisselen: Allied, First National, Nedbank, Standard Trust, United en Volkskas.
In bijna ieder dorp of stad zijn er PIN automaten (ATM = automatic teller machines - ATM's). De beste en goedkoopste manier om geld te verkrijgen is om te pinnen. Vaak kan er ook nog betaald worden met de “pin” in restaurants en winkels. Creditcards zoals Visa, Diners Club, American Express, Visa en Mastercard worden in alle grote steden geaccepteerd. In kleinere steden en dorpen en zeker in de kleine winkels is dat nog niet overal het geval. Maximum op te nemen bedrag is R3000 (ongeveer 300 euro), maar bij de meeste automaten is het maximum  R 2000. In de meeste winkels en horeca kan met credit card (Visa en Mastercard) afgerekend worden.
NB: Wees altijd alert op mensen die je willen 'helpen' tijdens het pinnen. Dit soort doorzichtige trucs komen overal voor, ook in Zuid-Afrika. Common sense is de beste raadgever.

* Medisch paspoort
Wanneer u om gezondheidsredenen een grote hoeveelheid medicijnen moet meenemen op reis, is het raadzaam om een medisch paspoort bij u te hebben. Deze wordt verstrekt door uw arts en geeft aan welke medicijnen u bij u hebt. Dit kan eventuele problemen op de luchthaven voorkomen.
 
* Visum en paspoort
Het paspoort dient tenminste nog 6 maanden na terugkomst van de reis geldig te zijn. Verder moeten er in het paspoort nog tenminste twee blanco pagina's naast elkaar zijn voor de nodige stempels en documenten. Voor ouders met kinderen geldt dat de kinderen in het paspoort moet(en) zijn bijgeschreven of dat het kind beschikt over een eigen paspoort. Tevens geldt dat wanneer het kind met slechts één ouder reist deze in het bezit dient te zijn van een brief waarin de andere ouder toestemming geeft en deze brief moet door de politie zijn ondertekend en gestempeld. Controleer altijd bij de desbetreffende Ambassade of Consulaat of u een visum nodig heeft en of de regels voor het paspoort nog correct zijn. De visumdienst is bereikbaar op telefoonnummer 020-465 75 02. Uitgebreide informatie vindt u op de website: http://www.visum.nl

Nuttige adressen:
Zuid Afrikaanse Ambassade
Wassenaarseweg 40
2509 LP Den Haag
Tel. 070-3924501/2/3/4, fax. 070-3458226

Zuid-Afrikaans Verkeersbureau
Bezoekadres: Josef Israëlskade 48 A (Okura Office Centre) ma t/m vr 09.30-16.30 uur
1072 SB Amsterdam
Postbus 75360
1070 AJ Amsterdam
Tel. 020-4714661 (14.00 - 17.00)
In Zuid-Afrika zijn de volgende ambassades te vinden:
Nederlandse ambassade
825 Arcadia Street
Arcadia
Pretoria
Zuid Afrika
Tel. 012-344 39 10

Belgische ambassade
625 Leyds Street
Muckleneuk
0002 Pretoria
Zuid Afrika
Tel. 012-344 32 01
 
Het volgende mag u per persoon taxfree uitvoeren uit Zuid-Afrika:
•    1 liter sterke drank
•    2 liter wijn
•    50 ml. parfum
•    250 gram tabak
•    50 sigaren
•    400 sigaretten
 
Bagage checklist:
* Kleding

makkelijk zittende kleding (katoen of linnen), een vest of sweater (tijdens de vlucht, in een airconditioned ruimte of in hooggelegen gebieden kan het behoorlijk koel zijn), een lange broek voor de avonden een petje tegen de zon een paar makkelijke schoenen, badlaken en badkleding
 
* Reisdocumenten
paspoort
kopie van uw paspoort (dit in geval van verlies; niet bij uw paspoort bewaren)
telefoonnummer van de SOS-centrale
medisch paspoort
adressen en telefoonnummers familieleden
telefoon en faxnummer van Holiday Accommodation Travel
geld, creditcard, cheques, pinpas
hoteladressen
 
* Reisapotheek
Immodium (bij heftige diarree), Dulcolax (in geval van obstipatie), Sterilon of jodium (om wondjes te ontsmetten), Bergamot (middel tegen muggen; te koop bij Reformwinkel), Azaron (bij insectenbeten)
Vitamine B-tabletten (beschermt tegen muggen), pleisters en een schaartje,  medicijnen (aspirines, Rennies, malariatabletten e.d.), slaaptabletjes of Melatonine (eventueel te gebruiken tijdens de lange vlucht)
 
* Toiletartikelen
zeep, deodorant, shampoo, scheergerei e.d., zonnebrand crème (hoge factor), after sun product
 
* Andere zaken
camera
extra batterijen voor de camera
filmrolletjes (indien van toepassing)
zonnebril
zaklantaarn (in geval elektriciteit uitvalt)
verrekijker
wekkertje
kleine cadeautjes, zoals pennen en snoepjes voor kinderen
een of meer reisgidsen over uw reisbestemming
mottenballen tegen eventuele kakkerlakken
eventuele reservebril of lenzen
vochtige tissues (Wetties)
fruitmesje
een notitieboekje en schrijfgerei
 
* Tijdsverschil
In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) is er geen tijdverschil, in onze winter (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika. Door het vrijwel ontbreken van tijdsverschil zijn de vermoeidheid verschijnselen ten gevolge van jetlag vrijwel te verwaarlozen.
 
 
* Elektriciteit
De standaard-voltage in het gehele land is 220/230 volt. Voor uw eigen elektrische apparatuur heeft u een specifieke 3-polige verloopstekker (niet de Engelse) nodig. In Nederland is deze stekker moeilijk te verkrijgen, op de luchthavens van Zuid-Afrika is een verloopstekker echter gemakkelijk te kopen en ook in bijna iedere supermarkt zijn deze stekkers verkrijgbaar.
 
* Maag en darmklachten
Inherent aan verre reizen is het probleem maag- en darmklachten. Oververmoeidheid en temperatuurverschillen zijn vaak eerder de oorzaak, dan het buitenlandse eten. Het gebruik van Immodium tabletten verhelpt deze klachten vaak al binnen 24 uur. Het drinken van thee helpt tegen uitdroging en het eten van papaja werkt  verzachtend op de maag.
 
* Bagage
U mag in totaal 20 kilo bagage meenemen plus één stuks handbagage van normale afmetingen. Indien u uw golftas wilt meenemen moet u dit bij boeking aan ons doorgeven zodat wij dit kunnen aanvragen bij de luchtvaart maatschappij. Meestal geldt dat u per persoon 1 golftas mag meenemen van ca. 12 kilo per persoon. Wij adviseren u om uw bagage zo selectief mogelijk samen te stellen en alleen datgene mee te nemen, dat u ook daadwerkelijk nodig heeft. Ter plaatse zult u met regelmaat inkopen doen, waardoor u al snel het maximale gewicht van 20 kilo overschrijdt. De luchtvaartmaatschappij is erg streng bij overbagage en rekent forse bagage voor de extra kilo's. Een gemiddeld bedrag van EURO 30,- per kilo overgewicht is normaal! In bijna elke accommodatie kunt u voor weinig geld uw was laten doen of als u een langere periode in Zuid Afrika verblijft, kunt u de was wegbrengen naar een wasserette.
 
* Klimaat
Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, dit betekent dat de seizoenen er omgekeerd zijn aan Europa. De periode juni-augustus is de wintertijd, terwijl de zomer valt in het tijdvak november-maart. De lente en herfst zijn relatief kort
 
* Winkelen
In de grote steden van Zuid-Afrika kunt u net als in Europa grote luxe warenhuizen vinden. In speciaalzaken, op markten en kraampjes langs de weg komt u allerhande soorten handarbeid tegen. U ziet vele soorten houtsnijwerk, stenen beelden en kleurige houten maskers. In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op markten en in stalletjes moet u gaan afdingen, zowel voor de aankoop van een ananas of een tros bananen als voor een houten olifantje. Afdingen is een sport, waar u naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden.
 
* Fotograferen
U zult in Zuid-Afrika naar hartenlust kunnen fotograferen: prachtige landschappen, vele wilde dieren, kleurrijke markten, bedrijvige stations en nog veel meer. Wanneer u de lokale bevolking wilt fotograferen is het netjes om van tevoren toestemming te vragen. De mensen zijn vaak trots en gaan er echt voor zitten. Film- en fotomateriaal is te koop, toch is het raadzaam om voldoende materiaal en ook batterijen uit Nederland mee te nemen. Het ontwikkelen van de foto's in Zuid Afrika raden wij af daar de prijzen ongeveer gelijk liggen met Nederland en de kwaliteit bij de sommige "1 uur ontwikkel service" beduidend minder is.
 
Voor meer reistips kunt u kijken op de links van de volgende instanties zoals de GGD, wijs op reis, malaria.nl, Ministerie van Buitenlandse zaken en het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.
Top